MUIZ levert bruikbare informatie voor zorginstellingen en de regio

Geplaatst op: 13 juni 2024

Sinds de start in 2022 zijn 67 bestuurlijke samenwerkingsconvenanten getekend zodat rond 350 locaties infectieziekte uitbraken signaleren en communiceren naar elkaar en de GGD. Verder kunnen BRMO-uitbraken ook direct gemeld worden aan het RIVM. Deelnemende zorginstellingen zijn de VVT (80% van de locaties werkt met MUIZ), ziekenhuizen (89% van de locaties), 6 GGD’en, 7 gehandicaptenorganisaties, 1 laboratorium en het ROAZ/AMR Zorgnetwerk. We zijn er nog niet. Hoe meer organisaties werken met MUIZ hoe effectiever MUIZ wordt.

MUIZ staat voor Melding Uitbraken InfectieZiekten & BRMO. Dit is een beveiligde webapplicatie. Het melden in MUIZ is eenvoudig, kost niet veel tijd en is voor gebruikers gratis. MUIZ is primair een communicatietool naar elkaar toe en minder een registratietool om alles vast te leggen. Melden in MUIZ heeft vooral een meerwaarde om tijdig preventieve maatregelen te treffen bij patiëntverplaatsingen. Het is daarom belangrijk om inhoudelijke zorgprofessionals te betrekken bij MUIZ. COVID-19 heeft ons geleerd dat samenwerken en communiceren in de zorgketen grote voordelen heeft. Uiteindelijk bespaart MUIZ werk. Bovendien helpt het bij het creëren van vertrouwen in de keten.

Het aantal nieuwe uitbraken varieert maandelijks van 1 tot 59. (zie figuur) Er is dus altijd wel een actuele uitbraak in de omgeving van jouw zorginstelling. Het inzetten van tijdige infectiepreventie maatregelen bespaart tijd, kosten en ongemak voor patiënten en bewoners. De GGD gebruikt de data in MUIZ als input voor regionale surveillance en het bepalen van een actueel dreigingsniveau.

Samenwerken in de zorgketen loont!

< nieuwsoverzicht

Neem contact met ons op